کمپرسور صنعتی یکی از دستگاههای پرمصرف در نیروگاهها و صنایع مختلف دریایی، خودروسازی، عمرانی، موادغذایی، داروسازی و … است که برای جابجایی هوا یا گاز مورد استفاده قرار میگیرد. اساس کار کمپرسورها فشرده سازی و محبوس کردن هوا یا گاز است و برای جابجایی هوا یا گازها در یک سیستم به کار میرود.
کمپرسور صنعتی با صرف انرژی مکانیکی همانند یک جاروبرقی، سیال را با سرعت بالا به درون محفظه ی خود مکیده و آن را فشرده و برای مصارف صنعتی محبوس میکند. دمایی که به دلیل این فرآیند بالا رفته توسط عبور از یک سیستم خنک کننده و بهره گیری از فنهای خنک کننده به حد معمول بازمیگردد.
کمپرسور صنعتی با بهره گیری از روشهای مختلف هوای زیادی را در مخزن ذخیره میکند و هنگام رسیدن فشار هوای داخل مخزن به بالاترین حد خود، خاموش میشود. روشن شدن مجدد کمپرسور زمانی رخ میدهد که ذخیره سازی به پایین ترین حد ممکن برسد. از سوی دیگر انرژی پتانسیلی که به دلیل ذخیره سازی هوا تولید میشود در بخشهای مختلفی به مصرف میرسد.
کاربرد کمپرسور صنعتی:
کمپرسور صنعتی دارای کاربردهای مختلفی در نیروگاهها و صنایع گوناگون است و انواع مختلف آن در فعالیتهای گوناگون به کار گرفته میشود. از جمله مهمترین کابردهای کمپرسور صنعتی شامل موارد زیر است:
- انتقال خط لوله گاز طبیعی تصفیه شده از محل تولید به مصرف كننده
- پالایشگاه های نفتی، کارخانه های فرآوری گاز طبیعی، پتروشیمی
- فرآیند شیمیایی و تصفیه گاز
- جریان و گردش گاز در یک فرآیند
- تجهیزات برودتی و تهویه مطبوع
- سیستم های توربین گازی و تامین هوای فشرده مورد نیاز آنها
- سیستم تبرید
- گازهای خالص یا تولید شده و ترکیبی
- فرآیندهای صنعتی و ساختمان سازی
- استفاده در صنعت هوایی
- استفاده در موتور جت ها
- استفاده از انواع کمپرسور در زیردریایی ها
- توربوشارژها و سوپرشارژها
- سیستم های سنگین حمل و نقل جاده ای و ریلی
- مراکز خدمات و تعمیر خودروها
- ساخت و تولید ظروف و بطری های پلاستیکی
- تمیزکاری قطعات
- تامین هوای فشرده جهت احتراق در ماشینهای احتراق داخلی و دیگهای بخار
- تامین جریانهای هوا برای تونلهای باد و آزمایشات آیرودینامیکی
انواع کمپرسور صنعتی:
کمپرسور صنعتی دستگاهی پرکاربرد برای فشرده سازی گاز است و دارای انواع مختلفی است که بر اساس نحوه ی عملکردشان متمایز میشوند.
دو نوع اصلی کمپرسور صنعتی شامل کمپرسور صنعتی برگشت پذیر و کمپرسور صنعتی دینامیک است. هر کدام از این کمپرسورها به انواع متفاوتی تقسیم میشوند. در ادامه به بررسی هر یک از انواع فوق خواهیم پرداخت:
کمپرسور صنعتی برگشت پذیر شامل انواع زیر است:
- کمپرسور صنعتی درون خط
- کمپرسور صنعتی دیافراگم
- کمپرسور صنعتی تک کاره
- کمپرسور صنعتی دو منظوره هوا
- کمپرسور صنعتی V شکل
- کمپرسور صنعتی Tandem Piston
- کمپرسورهای هوا از نوع Vane
- کمپرسورهای پیچ
کمپرسور صنعتی دینامیک شامل:
- کمپرسورهای صنعتی گریز از مرکز
- کمپرسورهای صنعتی جریان محوری
در یک دسته بندی دیگری که بر اساس عملکرد کمپرسورهای هوای صنعتی انجام شده، این دستگاه به سه دسته پیستونی، اسکرو و روتاری تقسیم میشود. البته نوع دیگری از کمپرسورها که دارای طرفداران بسیاری است و جدیدا وارد بازار شده، کمپرسور هوا سایلنت یا بی صدا است. در ادامه به بررسی ویژگیهای منحصر بفرد هر کدام از کمپرسورهای صنعتی خواهیم پرداخت:
کمپرسور هوا صنعتی پیستونی یکی از پرمصرفترین و بهترین نوع کمپرسورها است که در بازار مصرفی دارای تقاضای بالایی است. پیستون با حرکت به سمت پایین باعث مکش هوا به داخل محفظه ی پیستون میشود و در پایین ترین نقطه ی کشش پیستون، محل ورود هوا بسته شده و پیستون به سمت بالا حرکت میکند. ماحصل این فرآیند کم شدن حجم هوا و افزایش فشار آن است. زمانی که فشار گاز تا میزان مورد نظر افزایش یافت، سوپاپ خروجی باز شده و هوای فشرده ی حاصل از فرآیند بالا به سمت مخزن هدایت میشود.
کمپرسور هوا صنعتی اسکرو از دیگر پیستونهای صنعتی است که اساس کار آن حرکت دورانی دو رزوه در دو جهت مخالف است که نتیجه ی آن افزایش فشار هوا تا حد تامین فشار مورد نیاز دستگاه است.
کمپرسور هوا صنعتی روتاری یا چرخنده با داشتن پره پمپ باد مشابه پیستون عملکردی مشابه سیلندر دارد. پره ی فوق بعنوان تقسیم کننده ی فضای بین سیلندر و پیستون به دو قسمت مکش و تخلیه فعالیت میکند. این کمپرسور به تنهایی شامل دو نوع ثابت و متغیر است و کاربرد آن در یخچال، فریزر، دستگاه تهویه خانگی و پمپ گرما است.
نوع دیگری از کمپرسورهای صنعتی وجود دارد که شامل کمپرسور هوا سایلنت یا بی صدا است که به عنوان جدیدترین نوع کمپرسور با داشتن ویژگیهای منحصر بفرد به شمار میآید و موارد مصرف آن در صنعت بالا است. ویژگی متمایز کننده این کمپرسور صنعتی با انواع دیگر آن، عملکرد این کمپرسور با مایعات است. این در حالی است که سایر کمپرسورهای صنعتی با هوا یا گاز کار میکنند.
خرید کمپرسور صنعتی:
خرید کمپرسور صنعتی یکی از بزرگترین چالشهای صاحبان مشاغل است. داشتن انتخاب صحیح میتواند از اتلاف هزینههای چند باره در خرید آن و هزینههای تعمیرات جلوگیری کرده و همچنین خرید با قیمت بالا میتواند کارخانه را دچار ضرر کند. به طور کلی خرید دستگاه فوق بر اساس نیاز شما و با در نظر گرفتن اصول کار انواع کمپرسور هوای صنعتی امکان پذیر است.
در خرید کمپرسورهای صنعتی میبایست پارامترهای متعددی را در نظر گرفت. تعداد مراحل فشرده سازی شامل تک مرحله ای، چند مرحله ای و دو مرحله ای، محیط خنک کننده شامل خنک کننده روغن، خنک کننده آب و یا خنک کننده هوا، نوع درایو شامل کمربندی، زنجیری، توربینی، موتوری، و اتصال مستقیم یا با چرخ دنده، روش روغن کاری شامل روغن کاری شونده یا بدون روغن، میزان فشار باد شامل کم، زیاد یا متوسط و مصرف برق شامل تک فاز یا سه فاز از پارامترهای مهمی است که در داشتن انتخاب صحیح موثر است.
توجه به مولفههای دیگری نظیر حجم مخزن (برحسب لیتر)، قدرت موتور، فشار خروجی (بر حسب bar یا psi)، سرعت، وزن، ابعاد دستگاه، کیفیت متریال تولید، خدمات پس از فروش و گارانتی و … در خرید کمپرسور صنعتی تاثیرگذار است.
جمع بندی:
کمپرسور صنعتی از انواع مختلف کمپرسورهای موجود در بازار است که دارای موارد مصرف بالایی است. ما در این مقاله انواع کمپرسوهای مصرفی و کاربردهای آنها را مورد بررسی قرار دادیم.